maanantai 16. marraskuuta 2009

Logopedia - miten sitä pääsee opiskelemaan?

Nyt seuraa siis jatkoa logopediapostaussarjalle. Ensimmäisessä osassa kerroin mitä logopedia on ja nyt kerron..

Miten sitä pääsee opiskelemaan?


Kuvituksena mun askartelemaa artikulaatioterapiamateriaalia. Miten niin terapeutti nauttii enemmän kuin lapsi..

logop 011
R-alkuisia sanoja kuvina. Muistipeliksi, pussista nostettavaksi, lautapelin tehtäväksi jne.

Logopediaa voi tällä hetkellä opiskella Turun, Helsingin, Oulun ja Tampereen yliopistoissa sekä ruotsiksi Åbo Akademissa. Pääsykoekäytäntö on muuttunut sen jälkeen kun mä pääsin sisälle (2008) mut kerron nyt sen verran mitä tiedän tästä uudesta tavasta. Ja muut viisaat logopedit tulkaa ihmeessä oikaisemaan jos puhun läpiä päähäni. Kaikki tietoni perustuu siis Turun pääsykoekäytäntöön, muiden kaupunkien jutuista en tiedä valitettavasti mitään.

Kalenteri, josta lapsi voi seurata montako terapiakertaa on jäljellä. Joka tunnin jälkeen luukusta saa tarran.

Pääsykokeessa on siis kaksi osiota: kirjallinen ja suullinen. Kirjalliseen kokeeseen pääsee osallistumaan kaikki halukkaat ja siihen on luettavana kaksi pääsykoekirjaa. Viime vuonna "Ihmisen fysiologia&anatomia" sekä "Kommunikoinnin häiriöt – syitä, ilmenemismuotoja ja kuntoutuksen perusteita". Kirjallinen koe on sama kaikissa neljässä suomenkielisessä yliopistossa (Åbossa on vissiin sitten oma) ja viime keväänä se oli rasti ruutuun- tyyppinen. Eli ei mitään esseitä vaan rasti oikean vastauksen kohdalle. Pikkuasioiden muistaminen oli siis ilmeisesti olennaisempaa kuin suurien linjojen hahmottaminen mikä mun mielestä on ihan pelleä.

logop 006
Näitä en sentään itse askarrellut, äiti osti lahjaksi. Kauppaleikkivermeet + kuvat kaikista ruuista kolmena kappaleena.

Kirjallisesta osuudesta jatkoon pääsee sitten 20 parasta. Pääsykokeen 2. vaihe on suullinen, johon kuuluu kaks osaa. Ensimmäinen on sellanen kuuntelukoe, jossa testataan kuuleeko hakija äänteiden eroja (kesto, korkeus, voimakkuus jne.) Toinen osuus on haastattelu, jossa meillä proffat kyseli kaikkia peruskysymyksiä ("miksi juuri logopedia", "mitä puheterapeutit tekee työkseen", "minkälaista kuvittelet opiskelun/työn olevan" jne.) sekä testasivat hakijan äänenkäyttöä. Meidän ääntä testattiin ainakin niin, että jouduttiin puhumaan nopeasti, voimakkaimmalla mahdollisella äänellä ja toistamaan mitä haastattelija sanoi. Voi olla että nyt on jo eri juttuja ja yliopistoittain varmaan vaihtelee noi käytännöt.

logop 017
D-kielipeli. Nopeasti toistettuna d saattaa vahingossa tärähtää eli muuttua r-mäiseksi.

Lukiossa kannattaa panostaa ihmisen biologiaan ja psykologiaan. Mun mielestä siis. Pääsykoekirjat kannattaa lukea HYVINHYVINHYVIN, kun ne kerta on ilmeisesti pakko opetella melkeinpä ulkoa. Haastattelua ei kantsii jännittää, kunhan miettii vähän vastauksia etukäteen. Ja ainakin Turussa proffat ja lehtorit on sairaan mukavia ihmisiä ja saivat sen tilanteen jo omalla olemuksellaan rennoksi.

logop 016
Pelle, josta voi laittaa sormet läpi jaloiksi sekä pyöreitä tärykolikoita.

Kysyttävää? :)

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä, olen siis se sama eilinen anonyymi. ;) Kysymyksiä kyllä löytyy! :D Pääsitkö itse heti ekalla sisään? Kuinka monta kertaa luit kirjat läpi? Ensi vuoden kokeessahan on tosiaan nuo samat kirjat. Se kuuntelukoe kuulosti aika hurjalta, onko vaikea? Itse en ainakaan omista mitään musiikillista taustaa..

Roosa kirjoitti...

Anonyymi: Toisella yrittämällä pääsin sisään, ensimmäisellä hakukeralla en läpäissyt kirjallista osiota. Toisella hakukerralla opettelin oikeasti ulkoa kommunikoinnin häiriöt (mikä on taktiikka jota en suosittele kenellekään) ja ifan luin läpi kymmeniä kertoja. Aloitin siis lukemisen jo tammikuussa ja samaan aikaan jäin pois töistä. En silti tarkoita, että sisäänpääsy vaatisi näin järeitä toimenpiteitä. Mä vaan opin hitaasti ja mun pitää kerrata ja kerrata ja kerrata.

Mun mielestä kuuntelukoe oli vaikea vain muutamasta viimeisestä äänteestä, alku oli ihan helppo nakki. Muistaakseni siinä piti tunnistaa vaihtoehdoista että oliko soitettu ääniryhmä tyyliin "pitkä-pitkä-lyhyt" vai "pitkä-lyhyt-lyhyt". Mutta siinä kohtii jännitystä kannattaa yrittää hillitä niin paljon kuin mahdollista, hirveetä tahtia sykkivä pulssi meinas ainakin tukkia mun korvat :D

Anonyymi kirjoitti...

Moi Roosa!

Löysin sun blogin noin vartti sitten, ja olen ihan innoissani. Aivan mahtavaa tekstiä ja ihania kuvia!
Jään mielenkiinnolla seuraamaan :)

T: Satu, joka oli sun kanssa samassa ryhmässä lukiossa :)

Annie kirjoitti...

Osaatko sanoa, onko totta se mitä väitetään, että yliopistossa pystyy opiskelemaan melkein mitä vaan kunhan sinne kerran pääsee jollekin linjalle sisään..?

Roosa kirjoitti...

Anonyymi (tai siis Satu :D): Voi vitsi sitä aina jotenki punastuu ku joku tuttu tunnistaa lukevansa :S Ja vielä tykkäävänsä, oon ihan täpinöissäni nyt :D

Anonyymi: No siis en nyt sanois kyllä noinkaan. Sivuaineita voi valita, mutta joihinkin on erilliset valintakokeet eivätkä näin siis ole vapaasti opiskeltavissa. Pääainettakin voi mun kuuleman mukaan vaihtaa mutta kriteerejä en tähän tiedä. Vähän oli huono vastaus mutta sanoisin yleisluontoisesti että ei pidä paikkaansa toi väite :)

Emma kirjoitti...

Onpas muuten aika mielenkiintoisen kuulosta. :) Olisi kiva saada Turun yliopistoa koskeva esittelypostaus! Itselläni kun on ensi keväänä eessä valinta jatko-opiskelupaikasta ja Turun yliopisto vaikuttaisi hyvinkin mielenkiintoiselta.

Itsehän oon ollu r-vikainen pienempänä ja sen takia puheterapeutilla. Tuli niin nostalgiset fiilikset postauksen kuvista. :D

Anonyymi kirjoitti...

Siellä on kuulemma aika paljon englannin kielisiä tenttikirjoja, selviääkö niistä vähän heikommalla kielipäällä? :P Ja miten mä muistelisin, että olet jossain kirjoittanut, että sillon syksyllä 2008 siellä aloitti vaan 8 uutta opiskelijaa. Eikö niitä aloituspaikkoja olekaan 10?

Roosa kirjoitti...

Emma: Mä oon ainakin hurjasti tykänny Turusta, mutta se riippuu varmasti hyvin paljon pääaineesta et millainen meno yliopistolla on :)

Anonyymi: Mä oon aina ollut tosi huono englannissa mutta hyvin oon tähän mennessä pärjänny. Jos on luettavana englanninkielinen tenttikirja nii keskityn siinä kurssissa enemmän luentomuistiinpanoihin ja luen kirjaa sen verran kuin vain jaksan/pystyn/osaan. Muutamaan tenttiin en lukenut englanninkielistä materiaalia ollenkaan ja sain silti hyvän arvosanan. Että mun mun mielestä ei missään nimessä kannata jättää hakematta huonon kielipään vuoksi :)

Ja aloituspaikkoja tosiaan on kymmenen, mutta meillä yksi sisäänpäässyt oli jo opiskellut logopediaa aiemmin jossain muussa kaupungissa ja aloitti sitten ylempien vuosikurssien kanssa. Siitä toisesta en itseasiassa edes tiedä mihin se mahtoi kadota :O

Anonyymi kirjoitti...

mita olin etsimassa, kiitos

Anonyymi kirjoitti...

heippa. löysin blogisi juuri äske. yritin viime vuonna logopediaa enkä päässyt nyt uusiksi. Kirjoja olen jonkin verran jo lukenut.Mutta kerro vähän tarkemmin kuuntelukokeesta, se pelottaa :D:D jos sinne nyt pääsisi.
onko siinä äänteitä jota pitää tunnistaa vai jotai musiikin kestoja vain? pitääkö äänteitä ite toistaa vai kirjoittaa paperille.?
kerro yksityiskohtaisesti :D miten se päivä sujui :P hih

Roosa kirjoitti...

Anonyymi: Toivottavasti löydät vastaukseni vielä täälä vanhasta postauksesta :) Ja ei kannata pelätä kuulokoetta, ei se ole vaikea! Siinä pitää tunnistaa äänteiden kestoja ja korkeuksia. Eli kuulokkeista tulee n. viiden äänteen sarja (esim. pitkä-pitkä-lyhyt-lyhyt-pitkä) ja sitten paperilla on kaksi vaihtoehtoa. Niistä pitää sitten valita että kumman kuuli (pitkä on merkitty viivalla ja lyhyt pallolla tai jtn tollasta). Ne äänteet on sellasia peruspiippauksia, ei musiikkia. Ja mitään ei pidä itse toistaa :)
Toivottavasti lievitti pelkoja ja paljon onnea pääsykokeeseen!

Anonyymi kirjoitti...

Heps, löysin blogin juuri kun olen nytten innostunut logopediasta ja hakemassa juurikin Turkuun keväällä. Sellainen kysymys nousi vaan mieleen, että kannattaako mainita, että mulla on lukihäiriö? Kun kirjotuksissa saan siitä helpotusta, mutta meneekö tässä miinuspisteille, vain saanko jotain lisäaikaa vaikkapa siellä kirjallisessa kokeessa? Toivottavasti löydät tämän kyssärin vielä :D On muuten kivan oloinen blogi : )

Roosa kirjoitti...

Anonyymi: Toivottavasti itse löydät vielä tämän vastauksen :D Mun mielestä rehellisyys kannattaa aina, mutta mahdollisesta lisä-ajasta en tiedä. Miinuspisteitä en usko että annetaan. Mut kannattaa kysyä suoraan meen opettajilta, laita sähköpostia vaikka suvsto@utu.fi. Näin saat varman tiedon etkä vain minun epäilyksiäni ;) Ja hyvän alan olet valinnut, onnea jo etukäteen tulevaan pääsykoekoitokseen! :)

Anonyymi kirjoitti...

Tajusin, etten tiedä miten pitkään puheterapeutiksi opiskellaan. Jotkut puhuu 5 vuodesta ja sitten 9 vuodesta jne.. Kerkeätkö valottamaan tätä asiaa? Kohta on ne kokeet ja vissiin tämä pitäisi olla hanskassa. :/ Oulussa ja helsingissä on jotain jatkokouluja, sen tiedän. Haluaisin tutkijaksi afasiapuolelle. kiitos hyvin kirjoitetusta ja suuunnitellusta blogista. itse löysin tätäkautta alalle. <3 Ehkäpä törmätään joskus koullla tulevaisuudessa. :D

Roosa kirjoitti...

Anonyymi: Heippa :) Kävin sattumalta vilkaisemassa kommentit, vaikka blogi onkin tauolla, siksi vastaus näin myöhään :)
Opiskelu kestää siis viisi vuotta, keskimäärin. Halutessaan voi toki pinnistää neljään vuoteen tai venyttää vaikka seitsemään. Mutta keskimäärin siinä viiden vuoden kieppeillä pyöritään.
Oletko hakemassa tänä vuonna? Mihin kaupunkiin? Ja onnea koitokseen!