torstai 5. maaliskuuta 2009

Hyvässä blogissa ei ole peilikuvia - true or false?

Hassua miten iso osa elämääni blogittamisesta on näin 9kk aikana tullut. Miten ihmeessä ennen edes pärjäsin ilman?! Blogimaailmasta löytyy samanhenkisiä ja samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä jotka eivät pidä juttujani turhanpäiväisinä höpinöitä. UnelmaVagabondien löytyminen kirpparilta on täällä paljon suurempi uutinen kuin "oikeassa elämässä", täällä sitä osataan arvostaa yhtä paljon kuin mitä mitä teen.

(Tyyli)blogeissakin on kuitenkin eroja. Makuja on monia ja kaikkia ei voi miellyttää- sanonnat pitävät täällä enemmän kuin hyvin paikkaansa. Makuasioista ei myöskään voi kiistellä, jokainen pitää sellaista blogia kuin itsestä tuntuu hyvälle. Toisen mielestä blogi voi olla aivan jätteloistava, toisen mielestä roskiskamaa. Haluaisin kuitenkin listata ylös ne piirteet, jotka saavat minut helposti koukuttumaan juuri tiettyihin blogeihin. Seuraan eräitä blogeja myös tuon "suosikkini" listan ulkopuolelta. Pari löytyy kirjanmerkeistä (mm. Sand in my shoes ja Yksin ei maailmaa valloiteta) ja muutamien tyttöjen juttuja metsästän aina blogilistalta (mm. Pupu Lihavisto ja Ps. I love fashion) Tämä postaus ei siis ole lista suosikkiblogieni piirteistä, vaan asioista joita arvostan ja joiden takia saatan tiettyihin blogeihin koukuttua. Kuvia siitä kuinka itse olen pyrkinyt parantamaan kyseisiä juttuja tässä blogissa.

Hyvän (tyyli)blogin piirteitä ovat mielestäni ainakin seuraavat (ei tärkeysjärjestyksessä!):

1) Laadukkaat kuvat. Minä en vain jaksa seurata sellaisia blogeja, joiden kuvat on tasoa "peilikuva salamalla" tai "illalla kuvattua suttua". Kuvista pitää näkyä selkeästi kuvauksen kohde, naamaa ei saa joka kuvassa olla suttaamassa ja valotuksen tulee olla kunnossa. Ainahan kaikille sattuu huonoja kuvauspäiviä (minulle aikas useinkin), mutta yrittää pitää kuitenkin. Poseerauksilla ei niin väliä sillä en mäkään niitä haltsaa.

From this..
to this!
Uuden kameran hankkimisen kyllä huomaa.
Ei enää ikinä mitään ensimmäisen kuvan kaltaista tähän blogiin, sen lupaan!


2) Ei liikaa muotijuttuja. Mä en lue yhtäkään muotimuotiblogia, sillä ei ne jutut kiinnosta mua. Catwalk-postaukset on useimmiten tylsiä, inspispostaukset samoin. Mä en lue muotilehtiä enkä käytä huippumuotia. Inspiraatiota saa paljon helpommin ihan tavallisten bloggaajien asuista, sen verran monipuolista ja persoonallista porukkaa täällä pyörii!

Tässä jutussa ei mun mielestä oon mun blogissa parantamisen varaa ollenkaan. Se että 9 kuukauden aikana on ilmestyny 6 muotijuttua on aikas vähän. Ja nekin on kertonu H&M:n Comme des Garcons- mallistosta ja Uggeista.

3) Tekstejä arjesta. Ei kuitenkaan tyyliin "menin tänään kouluun, siel oli matikkaa ja se on TYLSÄÄ. Sit tulin kotiin ja tein spagettia..". Ei jaksa kiinnostaa ei. Jokaisen arjessa on aina niitä hassuja pikku tapahtumia mistä saa kirjoitettua elämänmakuisesti. Mulla on myös ikähaarukka minkä mukaan blogeja tunnun lukevan - kun ikä lähentelee pariakymmentä ennemmin kuin kymmentä niin alkaa jutut olemaan jo oman elämän kanssa yhteneviä ja siksi kiinnostavia. Poikkeuksiakin löytyy!

From this..

to this!
Se, kuinka monta sivua kopioin mistäkin kirjasta ei voi olla kovinkaan kiinnostavaa. Mutta jos arjen tarinoista kirjoittaa vivahteikkaasti niin johan muuttuu kiinnostuksenaste. Uggienhakumatkatarina löytyy täältä.

3) Ei puhekielitekstiä. Eikä mieluiten kauheeta kasaa hymiöitä. Kun tekstistä tulee vaikeasti luettavaa eivät loistavatkaan kuvat blogia mun mielestä enää pelasta.

Mä en mielestäni kirjoita puhekielisesti muuta kuin silloin kun oikein ärsyttää. Murre saattaa teksteihin puskea läpi, porilaisittain kun puhun. Mun mielestä on ihan ok sanoa että "mä opein ajamaan pyörällä".

4) Ei liikaa ihkutusta. Se, että joka postauksessa kehutaan jokaista päällä olevaa vaatekappaletta maasta taivaaseen on äärimmäisen tylsää luettavaa. Lisäksi jos esim. samat kengät esiintyvät joka toisessa asussa tulee niiden kehumisesta kerta kerralta typerämpää. Totta kai mäkin omia vaatteitani rakastan ja niistä hirmuisesti tykkään, mutta jos koko postaus koostuu pelkästään tästä ihkutuksesta niin ei kiitos.

Vaikka mä kuinka rakastankaan noita sukkiksia ja tuota selästä avonaista paitaa niin en mä silti ylistä niitä joka postauksessa missä ne esiintyy. Postaus, missä tää asu on, kertoo kesätöistä eikä siinä esiinny sanallakaan ihkutusta ihanasta asustani.

5) "Erikoinen" tyyli. Tämä ei tietenkään tarkoita mitään goottikuteiden vetämistä niskaan vaan yleisesti ottaen sitä että pukeutuu omaa silmääni miellyttävästi ja yhdistelee omistamiaan vaatekappaleita taitavasti. Inhoan mustavalkoharmaata pukeutumista ja siksi metsästänkin aina blogilistalta blogeja, joiden omistajat käyttäisivät VÄREJÄ. Mutta kuten suosikkilistaltani huomaa, luen myös sellaisia blogeja joiden tyyli ei kolahda juuri minuun. Näissä blogeissa minut ovat saaneet koukkuuntumaan siis jotkin muut piirteet.

From this..

to this!
En nyt tiedä onko tyylini vieläkään mitenkään hirvittävän erikoinen, mutta kehittynyt se ainakin on. Yhdistelytaitoja oppii pikkuhiljaa.

Mikä on blogissa sellainen piirre joka saa juuri sut koukuttumaan?

Ps. Vilkaistaa jo blogin alkuaikoina kirjoittamani postaus "Päivän asu- ei näin!". Liittyy aiheeseen.

25 kommenttia:

Christina kirjoitti...

Olipa kiva ja mielenkiintoinen postaus. :) Itse arvostan blogeissa aika pitkälti samantyylisiä juttuja.

Joa kirjoitti...

Tosijuttuja, tosijuttuja. Itsekään en jaksa muotijuttuja selailla ja suttuinen ulkoasu saa minut klikkaaman heti rastia ylänurkasta. ;) Ihkutukseen (yh mikä sana) taas sorrun tosi usein itse ja arkipostauksia on välillä ihan kiinnostavakin lukea. Jotkut vaan osaavat kirjoittaa mielenkiintoisesti tavallisistakin jutuista. :)

Emmanuelle kirjoitti...

Hyvä lista. :) Mielenkiintoinen tyyli ja/tai teksti ja/tai kauniit kuvat on oma syyni lukea monia blogeja.

Ne katumuoti/inspiraatiopostaukset usein vaan vilkaisen ohimennen. Harvemmin niitä ite tulee tehtyä ehkä noita inspiraatio tosin katumuotikuvina.

Piti mun sanoa jotain muutakin, mutta unohdin... :)

Etta kirjoitti...

Mainio lista! Mulla taitaa olla aika lailla noita samoja.

Niin se Molly Sue löytyy Yliopistonkadulta hiukan torilta Tuomiokirkolle päin, joen puolella katua. Voi hitsit, kun osaan selittää selkeästi... :D

fudge kirjoitti...

Kiva ja erilainen postaus! :D Itse kyllä aina välillä ja välillä useamminkin sortuu noihin :( Mutta jotenkin kun jaksaa edes vähän panostaa, niin omastakin mielestä oma postaus on kivempaa luettavaa. Hyviä vinkkejä!

ritu kirjoitti...

Samanlaisista jutuista blogeissa tykkään itsekin! Blogilistan kautta tilaan monia blogeja, joista kaikkia en välttämättä edes seuraa niin aktiivisesti. Mielenkiintoista ja tottakai itseänikin koskettavaa tekstiä ajaudun useimmiten lukemaan ja tottakai se tyylikin vaikuttaa + postaustahti! Itse en osaa miettiä omaa blogia kirjoittaessa kovinkaan tarkasti, mikä tarkoitukseni postaillessa on, joten on mukavaa lukea muiden onnistuneempia juttuja :D kuten tätä!

bubble kirjoitti...

Melkoisen samanlaisia pointteja, ku mitä itekin arvostan blogeissa. Luen kyllä myös pelkkään muotiin tai pelkkään johonkin muuhun panostavia blogeja, mutta monesti muotijutut toistensa perään tulee lähinnä vain selattua. Ainakin jos asiaan ei liity kiinnostavaa tekstinpätkää.

Toisaalta, vaihtelu virkistää. Kaikkien postauksien ei tarvi olla taivaita kurottelevia, vaan välillä riittää pari hassua kuvaa vaikka siitä päivän asusta. Sitten seuraavalla kerralla taas muuta :)

eve kirjoitti...

Voieii, toivottavasti toi otsikon vastaus olisi False :D Peilikuvat ei tosiaan ole hirveän laadukkaita, mutta jos ei ole hovikuvaajaa tai hyviä kuvauspaikkoja, missä voisi kameran asettaa jollekkin tuelle ja käyttää itselaukaisinta, on TODELLA vaikea ottaa kuvaa asusta ilman peiliä :D
Kaikki sun pointit oli tosi hyviä (ja huomasin että mun blogi täyttää aika monta huonoa kohtaa.. :D) ja ajattelin yrittää parantaa sun kohtien avulla blogiani :)
Postaus oli siis mun mielestä todella hyvä ja hyödyllinen! :)

Maano kirjoitti...

Pakko vastata tänne eka mitä sanoit mun blogiin että oon ihan samaa mieltä tosta blogilistan päivittämistahdista.
--------
Sitten tästä merkinnästä.
Olen samaa mieltä kuvajutussa.
Tykkään kattella blogeja missä otetaan hyviä ja joskus jopa ihan
mega hianoja ja "taiteelisia" kuvia.

Puhekieli..ei. Ite olen tosi huono äidinkielessä enkä myöskään tykkää lukea täydellistä sellaista. Persoonallinen kirjoitustapa on mukavaa ja sujuvaa luettavaa,kuten omasi :)

Muista mulla ei nyt mitään sanottavaa ole, koska olin täysin samaa mieltä sun kanssa. Noita oli vaan pakko kommentoida erikseen.

Ps.mukava layoutti sulla! Rusetteja<3

*~SL kirjoitti...

Hyvä postaus, vaikken ihan jokaisesta jutusta ole samaa mieltä.. esim. peilikuvat on melkein "pakollisia" kun ei kaikilla ole omaa hovikuvaajaa ;) nojoo, itse olen kyllä alkanut ottaa enemmänkin kuvia itselaukaisemella, on vaan välillä vaikea keksiä missä kamera pysyy pystyssä eikä tipu ja hajoa :/

Tykkään kyllä peilikuvistakin, silloin kun ne on esim. siistitty ja rajattu turhat rojut kuvista takaa pois, kuten itse pyrin tekemään.

Turhasta ihkutuksesta ja päivän jutuista olen täysin samaa mieltä!! kukaan ei jaksa lukea aina samaa tekstiä kouluun menosta ja miten ihana ihana joku vaate on.

Minun mielestä kauniit, onnistuneet kuvat ja monipuoliset jutut on blogeissa parasta, kuten tämä pohtiva juttu.

Minulta on pyydetty lisää asukuvia, käsketty korjata kirjoitusvirheet ja muuttaa ulkoasua selkeämmäksi ja niin tein.

Roosa kirjoitti...

Christina: Voi kiitos, tuli hyvä mieli kommentistasi :)

Joa: Ihkutus ei ole pahasta kunhan se ei ole joka postauksen päätarkoitus niinku sun blogissa ei tuntunutkaa olevan :)

Emmanuelle: Tule ihmeessä kertomaan jos muistuu mieleen :D

Etta: Joo kyllä mä varmaan noilla vinkeillä osaan ;) KIITOS! <3

fudge: Tää tulee toimiin hyvänä muistikeinona itellekin, et "äläpäs tyttö sorru tähän" :)

ritu: Nii juu postaustahdin unohdin mainita! Tosin mut saa karkotettua vasta sellasella 1 postaus/2 viikkoa tahdilla eli en oo kauheen vaativa siinä suhteessa ;)

bubble: Samaa mieltä! Postauksista ei tarvii ottaa kauheita paineita. Kunpa vaan itekin muistais että välillä on ihan ok kertoa pikkupikkujuttuja eikä joka postaukseen tarvii tunkea kymmentä eri asiaa..

eve: tuommoisessa tilanteessa pitää säveltää! Rakentaa tuolista + kasasta kirjoja sopiva kuvausteline. Tai käyttää pyykinkuivaustelinettä niinkuin mä teen. Kyllä sitä aina jotain keksii ;)

Maano: Täytyy joo osata löytää se kultainen keskitie siinä kirjoitustyylissä - puhekieli on huono ja kirjakieli vielä huonompi. Kiitos kehuista! <3

*~SL: Mäkin uudistin blogini ulkoasun sillon joulun jälkeen nimenomaan palautteen ansiosta ja hyvä niin, sillä nyt tykkään tästä ulkoasusta paaaaljon enemmän :) Ja ootko säkin yrittäny tuoli+sikamegana kirjoja yhdistelmää kuvaustelineenä? :)

Emmanuelle kirjoitti...

Tuliha se mieleen. Peilikuvauksesta. Se on sotkuisen huoneen + vain-hetki-kuvata -tyyppisten huonojen päivien pelastus. Ei ehkä mikään mukavin tai havainnoillistavin tapa.

Muuten joudun käyttämään ajastusta ja väillä saa oikein väkertää, että kamera kohdistaisi itteesä eikä jonnekin taustalle...

norppa kirjoitti...

Tuossa valokuvausjutussa on hyvä pointti, mutta mun on tosi vaikee saada itselaukaisukuvia itestäni :( Mut inhoon mun peilikuviakin... Musta ne toimii kyllä, jos esittelee jotain uutta vaatetta, mutta päivänasua yritän silti kuvata itselaukaisijalla.

Mää tykkään blogeista, jotka ei yritä liikaa kirjoittaa vaan muodista. Siis että antaa mennä sivuraiteelle, jos on mennäkseen. Se tuo persoonallisuutta peliin!

jeppu kirjoitti...

Voi apua niiin samat jutut, että huh! En itse jaksa edes ymmärtää miten joku jaksaa itse kirjoittaa pelkästä muodista - varmasti puuduttavaa. :(

Roosa kirjoitti...

Emmanuelle: Onneksi toi mun perusdigikamerassa on niin hyvät perusasetukset ettei tarvii minkään kohdistuksen kanssa alkaa pelleilemään :) Muuten olisin ihan pulassa ja peilikuvia pukkais ;)

norppa: Parasta oliskin jos olis oma hovikuvaaja koko ajan käytettävissä :P Mut kyllä itselaukaisimellakin onnistuu, se vaatii vaan paaaaaaaaljon enemmän hermoja ;)

jeppu: Toisaalta jos muoti on oma intohimo niin kai siitä sitten syntyy helposti juttua :)

MissCherry kirjoitti...

Kyllä mä ainakin oon jo tarjennut ihan hyvin, jokseenkin vilpoista vielä :D, mutta kyllä mä oon sen kestäny. Kunhan on asteet nollan tuntumassa niin eihän siinä sitten muuta kun nahkatakki päälle :)
Tosi hyvä postaus sulla, luin mielenkiinnolla. Löysit tosin hyvän aiheen jota ei ole paljoa käsitelty. Muutenkin listalta löytyi asioita joita myös minä arvostan :)

Lina kirjoitti...

samoilla linjoilla! mutta pelottavan usein on tässä viime aikoina tullut käytettyä peilikuvia, ispispostauksia yms. koska aika vaan ei riitä tällä hetkellä parempaan. kirjotusten jälkeen lupaan ryhdistäytyä :)

ELLA kirjoitti...

Postaus täynnä asiaa! Itse kiinnostun blogissa:
- Kuvien laatuun ja kuvakulmiin / kekseliäisyyteen kuvata esim. päivänasu ihan uudella tavalla
- Tekstin sisältöön ja sanavarastoon. Se onko teksti kirjoitettu tavallisella arkikielellä vai hieman nähty vaivaa ja niin sanotusti "lihavoitettu" tekstiä on suuri tekijä.
- Oikeinkirjoitukseen. En ole mikään tuleva äidinkielen opettaja, mutta on häiritsevää lukea tekstiä, jossa pilkut, pisteet ja isot kirjaimet ovat tippuneet pois ja tekstissä esiintyy posti laatikoita ja kerros taloja. Toki itsekin tulee välillä kirjoitettua esimerkiksi otsikoita pienellä, mutta liika on aina liikaa..
- Blogeissa kaikki itsekeksitty ja omaperäisyys on aina plussaa!

Näillä mennään. :)

Ree kirjoitti...

samaa mieltä, nomppa osaa. :))

kiitti kommentistasi muuten ! Ihana blogi sulla, pitääkin alkaa seuraamaan tätä ! :--D

*~SL kirjoitti...

heh kirjoja en ole vielä yrittänyt enkä varmaan uskaltaisikaan!;D mutta tuoli ja peili yhdistelmää kyllä, mutta aion kyllä ottaa jatkossa enemmän itselaukaisemella kuvia, eihän se ole kiva jos jostain kuvasta puuttuu toinen käsi kun peilin kautta ottaa kuvia! :D

adriana kirjoitti...

Tosi hyvä postaus :) Itselläni asukuvat tuppaavat usein olemaan peilin kautta, koska mulla ei ole jalustaa ja pöydän päältä otettuna asukuvat saavat aika käsittämättömät mittasuhteet - alaosa näyttää jumbolta kun kuvaustaso on alempana jne. Se harmittaa tällä hetkellä eniten, koska blogeissa asukuvat ovat kuitenkin aika ratkaisevia. Mutta ei kai täydellistä blogia olekaan :)

Sofia kirjoitti...

Hitsi että oli hyvä postaus. Otsikko sai hymyn kasvoilleni, mun blogissa ei pitkään aikaan ole muita kuvia ole nähtykään kuin surkeita peilikuvia :D Asiaan on siis tultava muutos, ehkäpä otan itseäni taas niskasta kiinni :D

Roosa kirjoitti...

MissCherry: Ei kyllä saa mua ees kirveellä nahkatakin kanssa tonne ulos näillä lämpölukemilla :D Tänäänkin kuljin toppatakki päällä ;)

Lina: Joo ja eihän se maailmaa kaada jos VÄLILLÄ menee jonkun noista mainitsemistani asioista toteuttamaan. Mäkin kuvailin tänään huomenna ilmestyvään postaukseen vaatteita peilin kautta, tosin olinkin shoppailemassa :)

ELLA: Voi vitsit unohdin mainita kans tuon oikeinkirjoituksen.. Isot kirjaimet pitää ainakin olla, muuten ei hermot kestä postauksen läpi kahlaamiseen!

Ree: Ole hyvä vaan ja kiitos itelles! :D <3

*~SL: Tekee vaan tukevan kirjakasan nii kyllä ne pystyssä pysyy ;)

adriana: Mä oon kans ottanu kerran asukuvat kamera pöydällä ja mielestäni se kuvakulma vaan pidensi tätä mun lyhyttä varttani :D Mut ehkä se kamera ei sitte ollu niiiin alhaalla :)

Sofia: Heh, sori :D Mut sun blogi on niin loisto muuten et kyl se pikku peilikuvat sallii ;)

Ence kirjoitti...

"Mun mielestä on ihan ok sanoa että "mä opein ajamaan pyörällä"."

Millai se sit muka kuuluu sanoo? :O T: Porilainen

Anonyymi kirjoitti...

Tossa sun from this.. valokuvassa (missä juuri puhut valokuvista) niin ongelma ei taida olla kamerassa, vaan siinä, et oot selkä ikkunaan päin, ja se taustalla oleva valo tekee sut tollaset tummaks ja epäselväks :)